E-sigaretten en stoppen met roken

Article banner

E-sigaretten en vaporizers geven nicotine af door een oplossing te verhitten en te verdampen waar nicotine in zit. Omdat er niets verbrandt wordt en er geen rook geproduceerd wordt, is de damp vrij van teerachtige stoffen en koolmonoxide – twee van de belangrijkste gifstoffen in normale sigarettenrook.

Schadelijk voor de gezondheid

“De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) oordeelt dat e-sigaretten – zowel met als zonder nicotine – zo onveilig zijn, dat consumenten ze niet langdurig en structureel zouden moeten gebruiken”

Het roken van e-sigaretten en vaporizers is minder schadelijk dan tabak roken. Echter blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat e-sigaretten schadelijker zijn voor de gezondheid dan eerst werd gedacht. Het RIVM heeft in de damp van e-sigaretten ingrediënten en chemische onzuiverheden gevonden in hoeveelheden die de gezondheid schaden. Langdurige inhalatie van deze stoffen kan leiden tot irritatie, schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Momenteel onderzoekt het RIVM de effecten op passieve rokers. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) oordeelt naar aanleiding van het RIVM onderzoek dat e-sigaretten – zowel met als zonder nicotine – zo onveilig zijn, dat consumenten ze niet langdurig en structureel zouden moeten gebruiken.

Onduidelijkheid over de effectiviteit om te stoppen met roken

Uit het onderzoek van de RIVM blijkt dat mensen e-sigaretten roken vanuit de veronderstelling dat het minder schadelijk is voor de gezondheid dan een gewone sigaret en dat het helpt om te stoppen met roken. Omdat er nog nauwelijks onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van de e-sigaret als hulpmiddel om te stoppen, bestaat er het risico dat de rookverslaving in stand blijft en mensen e-sigaretten blijven gebruiken of blijvend combineren met het roken van tabak.