Stoptober 

Stoppen doe je samen!

Wil jij definitief afrekenen met je rookverslaving? En daarbij een zo hoog mogelijke slagingskans? Doe dan mee met Stoptober!

Hier lees je alles over Stoptober: wat het is, info over de start, je verhoogde slagingskans na succesvolle deelname, de app, onze beste tips én natuurlijk hoe je kunt meedoen.

Benieuwd geworden? Lees verder en ontdek hoe je samen met andere rokers voor eens en altijd afrekent met die sigaret!

 

 


Achtergrond van Stoptober

 

 

Wat is Stoptober?

Stoptober is naast 1 januari hét moment om te stoppen met roken. Maar hoe is Stoptober ontstaan? Waarom vindt het plaats in oktober? En waarom is het zo succesvol? Hieronder geven wij antwoord op deze vragen en vertellen we je waarom Stoptober wérkt.

Succes uit Engeland, overgewaaid naar Nederland

In 2012 had de Engelse overheid de ambitie om het aantal rokers te verminderen. Samen met het University College London bedacht ze daarom Stoptober: 28 dagen niet roken in oktober en daarbij gesteund worden door het hele land. Het resultaat? Het aantal stoppogingen verdúbbelde in oktober en maar liefst 61% van de deelnemers hield het stoppen 4 weken of meer vol. De campagne was dus een daverend succes. Geïnspireerd door Engeland, werd Stoptober in 2014 in Nederland geïntroduceerd. Sindsdien heeft het elkaar jaar plaatsgevonden, want ook hier heeft het concept zich bewezen: in 2016 concludeerde het AMC dat 70% van de deelnemers heeft volgehouden om in oktober niet te roken en 52% was drie maanden later nog steeds gestopt!

Waarom oktober als stopmoment?

De keus voor oktober als stopmoment heeft twee goede redenen. Allereerst is uit onderzoek gebleken dat er dan een ‘terug naar school’-mentaliteit heerst, waardoor rokers vastberadener zijn om te stoppen. Ten tweede zijn rokers in oktober door de langer en kouder wordende avonden minder geneigd om naar buiten te gaan om te roken. Door deze twee factoren is oktober de beste maand is om te stoppen met roken, naast januari.

Wat maakt oktober nog meer zo succesvol?

Naast de keus voor oktober als stopmaand zijn er andere factoren die Stoptober zo geslaagd maken. De belangrijkste factor? Sámen stoppen, tegelijk met andere rokers in Nederland, en daarbij worden gesteund door het hele land. Een ander, veelgebruikt hulpmiddel is de speciale Stoptober-app. Daarnaast maakt de lengte van de stopperiode,namelijk 28 dagen, dat Stoptober goed overbrugbaar is.

De conclusie: Stoptober werkt!

De campagne die ooit succesvol van start ging in Engeland, blijkt dus ook in Nederland al meerdere jaren rokers succesvol van hun rookverslaving af te helpen. Daarom vindt ook dit jaar Stoptober weer plaats. Ben je benieuwd wanneer Stoptober dit jaar van start gaat en wil je er alles aan doen om jouw Stoptober succesvol te maken? Lees dan vooral verder!

 


Wanneer Stoptober 

 

 

Wanneer begint Stoptober?

Op 1 oktober starten alle deelnemers tegelijk met hun stoppoging. In de weken daarvoor wordt er campagne gevoerd om rokers te overtuigen mee te doen enheel Nederland op de been te brengen om de rokers daarin te steunen. Op 31 oktober is Stoptober voorbij. Het is natuurlijk de bedoeling dat de deelnemers dan doorzetten waar ze in Stoptober mee begonnen zijn: voor eens en altijd van die sigaret afblijven.

 

Waarom je mee moet doen: de 5 keer hogere slagingskans!

Stoptober is dus hét nationale stopmoment naast januari. Ben je al overtuigd om mee te doen? Wil je nog een extra reden? Die hebben we voor je: uit onderzoek blijkt dat je een vijf keer hogere slagingskans hebt nadat je tijdens Stoptober 28 dagen niet hebt gerookt! Stoptober wérkt dus. Wil jij alle maatregelen nemen die je kunt nemen? Lees dan gauw verder en ontdek in de volgende paragraaf onze beste tips.

 


Tips voor Stoptober 

 

 

1. Gebruik de Stoptober-app

De Stoptober-app is speciaal ontwikkeld om stoppers te helpen tijdens Stoptober. Naast een overzicht van wat stoppen met roken voor jou oplevert, geeft de app tips om het stoppen makkelijker te maken, krijg je een dagelijkse herinnering en kun je via de app noodhulp inroepen als je een terugval dreigt te hebben. De app helpt echt: 38% van de stoppers gaf aan dat de Stoptober-app hen geholpen heeft bij het stoppen. Dit jaar is de app vernieuwd en is er een leuke community-functie aan toegevoegd. Wil je gebruik gaan maken van de app? Tijdens Stoptober kun je deze gratis downloaden voor zowel iPhones als Android.

2. Stop samen met andere rokers

Stoptober draait om sámen stoppen. De rokers worden bij het stoppen namelijk aangemoedigd door andere rokers, ex-rokers en niet-rokers. Maar liefst 37% van de deelnemers aan het AMC-onderzoek gaf aan dat samen stoppen hen vertrouwen gaf tijdens deze zware maand. Het is dus erg aan te raden om rokende vrienden, kennissen, familieleden of collega’s op te zoeken en samen met hen te stoppen. Speciaal voor bedrijven is er zelfs een Stoptober-toolkit die je via de Stoptober-website kunt bestellen. In die kit vind je onder andere posters en het Stoptober-magazine.

3. Meld je aan voor het officiele Stoptober huis

Vorig jaar vond je het STOP-huis in een oude kazerne in Grave, dit jaar is er een Stoptoberhuis in Vinkeveen. Vijftig Nederlanders worden daar vijf dagen lang door deskundigen geholpen worden bij het stoppen. Daarnaast worden ze geïnspireerd door verschillende artiesten en sprekers en gaan ze samen sporten en gezond eten. Wil je hieraan meedoen? Je kunt je aanmelden via de website van het Stoptoberhuis.

4. Maak gebruik van hulpmiddelen

Je kunt je slagingskans extra verhogen met hulpmiddelen zoals nicotinepleisters. Daarmee kun je structureel je trek in een sigaret verminderen en die trek langzaam afbouwen. De pleisters zijn transparant, vallen niet op onder je kleding en zijn daarom makkelijk bijna altijd en overal draagbaar.

Dus, doe je mee?

Stoptober is dus een van de beste momenten in het jaar om te stoppen met roken: je wordt van alle kanten gesteund, er is een speciale app die je helpt om te stoppen, je kunt meedoen aan het Stoptoberhuis en je slagingskans is na 28 dagen niet-roken tijdens Stoptober vervijfvoudigd. Deelnemen is daarnaast helemaal gratis. Wil je meedoen? Vanaf 7 september kun je je aanmelden op de website van Stoptober.

Verdubbel* je slagingskans van Niquitin Transparante Pleisters!

Wil jij er álles aan doen om te stoppen? Maak dan gebruik van onze NiQuitin Transparante Pleisters om je slagingskans te verdubbelen*.Onze pleister biedt een langdurige en gelijkmatige afgifte van nicotine, wat de behoefte aan een sigaret en mogelijke ontwenningsverschijnselen vermindert. Daarnaast kun je ook gebruik maken van onze NiQuitin Minizuigtabletten om snel onverwachte trek in een sigaret tegen te gaan.

 

Wij wensen alle deelnemers een geslaagde Stoptober!

*versus placebo