10 voordelen van stoppen met roken

Article banner

Je weet ongetwijfeld dat stoppen met roken leidt tot een lager risico op longkanker en hartkwalen, en dat je er een aantal jaren langer door kunt leven. Maar dat zijn nog niet alle voordelen.

Wist je dat de gemiddelde roker ruim € 1.565,- per jaar bespaart door te stoppen? Of dat stoppen zorgt voor een beter seksleven, meer energie en minder verkoudheid?

Waar je ook bent in je stoptraject, of het nu dagen, weken of jaren geleden is dat je je laatste sigaret hebt gerookt, stoppen met roken heeft enorm veel voordelen.

DE VERRASSENDE VOORDELEN VAN STOPPEN MET ROKEN


Lees hier 10 redenen
waarom een rookvrij leven zo fijn is

 
  1. Makkelijker ademhalen


Dat rokerskuchje is verleden tijd. Uit onderzoek blijkt dat de longcapaciteit binnen negen maanden na het stoppen tot wel 10% groter wordt. Niet alleen hoest je minder, je zult ook merken dat bewegen makkelijker gaat. Of je nu een marathon wilt open of gewoon de trap op wilt lopen zonder te kreunen en puffen.

  1. Meer energie


De bloedsomloop wordt binnen 2 weken nadat je stopt al beter. Al die extra zuurstof in je lichaam maakt het makkelijker om te sporten en geeft je veel meer energie. Mensen die stoppen vertellen dat ze zich minder moe voelen en minder hoofdpijn hebben. En niet alleen dat, stoppen met roken geeft ook een boost aan je immuunsysteem waardoor je minder vatbaar bent voor verkoudheid en griep.

  1. Een beter seksleven


Een betere bloeddoorstroming betekent een beter seksleven! Mannen die stoppen met roken kunnen betere erecties krijgen, terwijl vrouwen betere orgasmes krijgen doordat ze gevoeliger worden. Als je single bent kan stoppen de kans vergroten dat je een date vindt. Enquêtes suggereren dat niet-rokers drie keer zo aantrekkelijk zijn voor het andere geslacht dan mensen die roken.

  1. Stoppen met roken verbetert de vruchtbaarheid


Stoppen met roken maakt je vruchtbaarder. De bekleding van de baarmoeder wordt beter en het sperma van mannen wordt potenter. En het wordt niet alleen eenvoudiger om op natuurlijke wijze zwanger te worden; niet-rokers hebben ook een grotere kans op succes via IVF. Daarbij vermindert stoppen met roken het risico op een miskraam of een doodgeboorte. Tevens komt een rookvrij leven de gezondheid van je baby ten goede.

  1. Beter ruiken en proeven


Als je rookt adem je meer dan 4.000 chemicaliën in, waaronder veel giftige chemicaliën die je reuk- en smaakvermogen kunnen afstompen. Als je stopt met roken kun je al na een week je eten beter ruiken en smaken.

 

Untitled-11
  1. Een zichtbaar jongere huid


Roken is één van de grootste oorzaken van versnelde veroudering: rimpels, kraaienpootjes en verticale groeven boven de lippen. Omdat roken de hoeveelheid zuurstof in het bloed vermindert, ziet de huid van een roker er vaak grauw en vaal uit. Daarbij breken de giftige stoffen in sigarettenrook collageen af, dat nodig is om de huid stevig en elastisch te houden. Wanneer je stopt met roken zal de productie van collageen weer terugkeren naar het oorspronkelijke niveau en zal je huid meer stralen. Bovendien krijg je in de toekomst ook minder rimpels.

  1. Een mooiere glimlach


Wie met succes stopt krijgt wittere tanden en een frissere adem. Tabak zorgt voor vlekken op je tanden en is één van de belangrijkste oorzaken voor slechte adem. Wanneer je stopt met roken verklein je ook de kans op een tandvleesaandoening.

  1. Stop met roken en leef langer


Stoppen met roken geeft je een paar jaar extra. Uit onderzoek blijkt dat mannen die op hun 30ste stoppen, hun leven met 10 jaar verlengen terwijl iemand die op zijn 60ste stopt er drie jaar bij krijgt. En je leeft niet alleen langer, de kans is ook groter dat je in je latere jaren gezonder en mobieler bent.

 

De helft van alle langdurige rokers overlijdt vroegtijdig door ziektes die gerelateerd zijn aan het roken, zoals longkanker, hartkwalen en chronische bronchitis. Als je één jaar rookvrij bent, is de kans dat je doodgaat aan een hartaanval met de helft verminderd.

  1. Bespaar geld


De gemiddelde Nederlandse roker paft 13 sigaretten per dag weg. Als je omgerekend € 6,60 kwijt bent aan een pakje van 20 sigaretten, is dat zo’n € 128,- per maand en zo’n € 1.565,- per jaar dat je zou kunnen besparen. Bovendien worden sigaretten naar verwachting duurder in de toekomst.

  1. Een rookvrij huis is beter voor je gezin


De voordelen van stoppen met roken blijven niet beperkt tot jou alleen. Je helpt namelijk ook de gezondheid van niet-rokers om je heen te beschermen. Passief roken is met name gevaarlijk voor kinderen. Het verdubbelt hun risico op longontstekingen, oorontstekingen en astma, en vergroot het risico dat ze later in hun leven longkanker krijgen.