Stoppen met roken

Van afkickverschijnselen tot hulpmiddelen

Je weet ongetwijfeld dat stoppen met roken leidt tot een lager risico op longkanker en hartkwalen, en dat je er een aantal jaren langer door kunt leven. Maar dat zijn nog niet alle voordelen.

Wist je dat de gemiddelde roker ruim € 1.565 per jaar bespaart door te stoppen? Of dat stoppen zorgt voor een beter seksleven, meer energie en minder verkoudheid?

Waar je ook bent in je stoptraject, of het nu dagen, weken of jaren geleden is dat je je laatste sigaret hebt gerookt, stoppen met roken heeft enorm veel voordelen.

 

 

Wat zijn de effecten van stoppen met roken?

Stoppen met roken heeft enorm veel voordelen. De grootste? Je leeft mogelijk langer! Door te stoppen met roken heb je namelijk minder kans om te overlijden aan rook gerelateerde ziektes. Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen zoals het feit dat je:

 

  1. Makkelijker kunt ademhalen
  2. Meer energie krijgt
  3. Seksleven en vruchtbaarheid verbeteren
  4. Reuk en smaak vooruitgaan
  5. Huid er jonger uit gaat zien
  6. Wittere tanden krijgt
  7. Adem frisser gaat ruiken
  8. Kans op een tandvleesaandoening verkleind wordt

 

Ten slotte is het gezonder voor je omgeving als je niet rookt en bespaar je een hoop geld doordat je niets meer uitgeeft aan sigaretten. Genoeg goede redenen, toch? Lees hier meer over de effecten van stoppen met roken of de gevolgen van meeroken.

 

Wat is de beste methode om te stoppen met roken?

Door te stoppen met roken ervaar je dus een hoop positieve effecten, maar hoe kun je dat stoppen het beste aanpakken? Eén manier om je slagingskans te verhogen is door te stoppen mét gebruik van hulpmiddelen. Dat geeft je een hogere slagingskans dan stoppen zonder hulpmiddelen. Dit laatste wordt ook wel ‘cold turkey’ genoemd. Je kunt je slagingskans ook vergroten door af te bouwen voordat je begint met stoppen, zo blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Dus wil je een zo hoog mogelijke slagingskans? Bouw dan af én maak gebruik van hulpmiddelen. Hier vind je meer informatie over ‘cold turkey’ stoppen.

 

 

Welke hulpmiddelen zijn er bij het stoppen met roken?

Het gebruik van hulpmiddelen tijdens je stoppoging verhoogt dus je slagingskans. Ben je benieuwd welke hulpmiddelen er zijn? Het zijn er aardig wat:

  1. Nicotinepleisters verminderen structureel je trek in een sigaret
  2. Zuigtabletten kunnen snel plotselinge trek in een sigaret tegengaan
  3. Apps op je smartphone kunnen extra ondersteuning bieden Medicijnen kunnen ontwenningsverschijnselen verlichten en je trek in een sigaret verminderen
  4. Een stopplan maken zorgt ervoor dat je op alles voorbereid bent
  5. Een persoonlijke coach of trainer biedt extra houvast

Welke hulpmiddelen je het beste kunt gebruiken is persoonlijk. Kies dus vooral wat voor jóu het beste werkt en reken definitief af met die sigaret. Ontdek hier van welke hulpmiddelen je gebruik kunt maken bij plotselinge trek in een sigaret.

 

Welke fases en afkickverschijnselen zijn er?

Heb je besloten om te stoppen met roken? Geweldig! Zorg er dan voor dat je weet wat je kunt doen als je last hebt van afkickverschijnselen of wanneer je dreigt terug te vallen. Je kunt namelijk in de verschillende fases van het stopproces ontwenningsverschijnselen ervaren terwijl je lichaam afkickt van nicotine. Voorbeelden daarvan zijn het verlangen naar een sigaret, een slechte stemming, concentratieproblemen en een paar kilo aankomen. Door daar van tevoren van op de hoogte te zijn en te weten hoe je daarmee om kunt gaan, zorg je ervoor dat ook jóuw stoppoging een zo groot mogelijke slagingskans heeft. Dit zijn de ontwenningsverschijnselen die je kunt ervaren tijdens het stoppen.

 

Gestopt met roken! En nu?

Is het gelukt om te stoppen? Gefeliciteerd! 15 jaar na je laatste sigaret heb je weer hetzelfde kleinere risico op een hartaanval of beroerte als iemand die nooit heeft gerookt. Hoe heb je het stoppen ervaren? Deel die ervaring vooral met rokers en help hen zo om te stoppen met roken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ondersteuning vanuit vrienden, familie of collega’s een hogere slagingskans geeft. Hierdoor kunnen andere rokers ook profiteren van jouw geslaagde stoppoging.

 

De beste tips voor het stoppen met roken

Denk je nu ‘ik wil stoppen met roken’ en wil je er alles aan doen om je stoppoging zo makkelijk mogelijk te maken’? Fantastisch! Wij hebben nog een aantal tips voor je op een rij gezet om het stoppen te vergemakkelijken:

  1. Maak een stopplan: denk na over waarom, wanneer en hoe je wilt stoppen én wat je beloning gaat zijn als het gelukt is!
  2. Zoek andere rokers op en stop samen. Onderzoek wijst namelijk uit dat samen stoppen vertrouwen geeft en zo je slagingskans verhoogt.
  3. Gebruik NiQuitin Transparante Pleisters om structureel je nicotinebehoefte te verlagen en NiQuitin Minizuigtabletten om plotselinge trek tegen te gaan.
  4. Bereid je voor op de verschillende fases en ontwenningsverschijnselen van het afkickproces en zorg dat je weet hoe je daarmee om kunt gaan.
  5. Doe mee met Stoptober 2018: hét nationale stopmoment (naast 1 januari) in oktober.

Met deze tips moet het toch lukken om te stoppen? Wij wensen je een succesvolle stoppoging toe.