Stoppen met roken: tips voor nu en later!

Article banner

Ga jij stoppen met roken? Of ben je al gestopt en vind je het lastig om het stoppen vol te houden?

Wij hebben onze beste tips voor je op een rij gezet: 10 tips waarmee je op korte termijn af kunt rekenen met plotselinge trek en 10 tips om op lange termijn te zorgen dat jouw stoppoging een succes blijft

Daarmee moet het lukken om je verslaving aan die sigaret te overwinnen.

TIPS OM TE STOPPEN MET ROKEN


Lees hier 10 tips
voor plotselinge trek

 
  1. Bedenk waarom je ookalweer bent gestopt met roken


Waarom ben je gestopt met roken? Voor je gezondheid, je gezin, je portemonnee of iets anders? Als je het moeilijk hebt, denk dan aan de reden dat je gestopt bent. Zie het als je anker en houd je er stevig aan vast om die trek in een sigaret te weerstaan.

  1. Sta stil bij je succes tot nu toe


Hoe lang ben je al gestopt? Een week, een maand, een jaar of zelfs langer: elke minuut die je niet gerookt hebt, is een overwinning. Ontdek hier welke positieve effecten nietroken tot nu toe al heeft gehad op je gezondheid en houd vol!

  1. Denk aan wat je bespaart door te stoppen met roken


Hoeveel geld gaf jij vroeger uit aan sigaretten? De gemiddelde roker bespaart gemiddeld maar liefst €1.565,- per jaar door niet te roken[11]! Bedenk hoeveel je tot nu toe al hebt bespaard én wat je nog gaat besparen door niet te roken. Tip: beloon jezelf met iets leuks (gekocht van al dat geld dat je nu opeens over hebt).

  1. Leid jezelf af


Heb je trek in een sigaret? Leid jezelf dan af met iets dat je leuk vindt. Loop dan bijvoorbeeld in gedachte je favoriete wandelroute, neurie een van je favoriete nummers of fantaseer over je volgende vakantie. Zo leid je jezelf af van de gedachte aan een sigaret.

  1. Denk aan alle positieve effecten van niet roken


15 jaar na je laatste sigaret is jouw kans op een hartaanval of beroerte weer hetzelfde als die van iemand die nooit heeft gerookt[2]. Tijdens die 15 jaar ervaar je daarnaast nog veel meer positieve effecten door het stoppen met roken[12]. Houd al die voordelen voor ogen en laat ze je motiveren om vol te houden!.

 

Untitled-11
  1. Kom tot rust door yoga ademhalingstechnieken


Yoga kan bijdragen aan de slagingskans van je stoppoging, zo blijkt uit een onderzoek gepubliceerd door BioMed Central in 2012. En het mooiste: ademhalingsoefeningen kun je altijd en overal toepassen om even tot rust te komen[13].

  1. Speel een spelletje op je telefoon


Tijdens momenten waarop je vroeger standaard rookte, kun je de neiging ervaren om dat weer te doen. Vervang in dat geval het roken met bijvoorbeeld een spelletje op je telefoon! Door zin in een sigaret te vervangen met zin in een spelletje kun je de gedachte aan die sigaret uitbannen.

  1. Neem een kopje thee


Drink je wel eens een kopje thee? Met thee zetten en drinken leidt je namelijk zowel je handen als je gedachte af van de neiging om een sigaret vast te houden en te roken. Er zijn genoeg smaakjes te vinden, dus er is genoeg om mee te experimenteren. Drink smakelijk!

  1. Eet pelpinda's of een mandarijn!


Pelpinda’s eten werkt op eenzelfde manier als thee drinken: de handeling van het openen, uitpulken en opeten van pelpinda’s kan de trek in een sigaret tegengaan doordat je handelingen doet die vergelijkbaar zijn met het roken van een sigaret. Niet zo’n fan van pelpinda’s? Probeer het dan met een mandarijn!.

  1. Neem een zuigtablet of een stukje kauwgom


Om onverwacht, intens verlangen naar een sigaret tegen te gaan, kun je gebruik maken van nicotinehoudende minizuigtabletten[16]. Onderzoek wijst namelijk uit dat het gebruik van hulpmiddelen zoals onze NiQuitin Minizuigtabletten je slagingskans verhoogt!